Geplaatst op Geef een reactie

Schoonmaken met zuiveringszout

Zuiveringszout is multifunctioneel, dat heb je al kunnen lezen.
Hier volgen enkele receptjes om zuiveringszout te gebruiken bij de schoonmaak:

In de keuken
– wrijf je spoelbak in met zuiveringszout, en spoel goed af om het resterende poeder weg te halen.
– is je spoelbak van roestvrij staal? Voeg dan wat azijn toe aan het zuiveringszout. Goed naspoelen.
– vlekken op een keramische spoelbak behandel je door met een vochtige doek met 1 eetlepel zuiveringszout stevig over de vlekken te wrijven. Herhaal meerdere keren. Bij hardnekkige vlekken strooi je zuiveringszout over de vlekken en laat je een nachtje trekken. Wrijf de volgende dag nog eens goed over de vlekken en spoel goed na.
– de microgolfoven: zet een kommetje water met daarin 1 eetlepel zuiveringszout in de microgolfoven, en verhit tot er stoom in de oven ontstaat. Zet de oven uit, haal het kommetje weg en veeg de wanden schoon met een droge absorberende doek. Door de stoom is het vuil makkelijk te verwijderen.

OPGELET: gebruik zuiveringszout niet bij aluminium oppervlakken! Aluminium wordt zwart wanneer het in aanraking komt met zuiveringszout.

Voor sanitair:
– voor regelmatig onderhoud van de wandtegels, kan je ze inwrijven met een vochtige doek waar je zuiveringszout hebt op gestrooid. Spoel af en droog met een droge doek.
– kalkaanslag op kranen kan je verwijderen door de kranen in te wrijven met zuiveringszout (maak de kraan een beetje vochtig) en enkele uren te laten inwerken. Schrob daarna met een borsteltje op de hardnekkigste vlekken. Spoel af en droog af; herhaal indien nodig.
– wc-pot: voor gewoon en regelmatig onderhoud kan je de pot reinigen met zuiveringszout. Voor het zwaardere werk voeg je gewone azijn of citroensap toe: meng de producten en breng ze aan in de por, laat een nachtje inwerken en wrijf dan goed in met extra zuiveringszout. Schrob met de borstel en spoel af.

Probeer het! Je zal zien dat je voor een groot deel van je schoonmaak al heel ver komt met alleen zuiveringszout!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *